top of page

Perfektní víkend v Alpách 29.-31.10.2021


Tato neplánovaná akce byla tak perfektní, že se musím pochlubit. Celé plánovaní proběhlo následovně. V úterý cca 14:00 jsme se s Radkou domluvily že na víkend někam vyrazíme a že večer se podíváme kam. Neuběhla ani hodina a volá Petruna, že mu kolega přenechal pobyt v Alpách a že má pokoje navíc, jestli nechceme jet.

Doma byla domluva rychlá, asi tak 15 vteřin na odsouhlasení nám stačilo. Nicméně trochu komplikace musíme jet z rodinných důvodů až v pátek večer a proto hlásíme, že pojedeme autem, když se setmí, je už zima.

Petruna se Sárou jedou už ve čtvrtek a jak se sluší na srdcaře samozřejmě na motocyklu Indian. večer posílají fotky že už jsou na místě, cesta přes den dobrá a má být slunečno celý víkend.


Po shlédnutí počasí vymýšlíme jak to udělat, a vyrazit také s náčelníkem, aby mu to v garáží nebylo líto.


Povedlo se. Pár úprav, termínů shodou náhod atp. jsme mohli vyrazit už v pátek ve 14:00 a to by jsme měli do nočního mrazu stihnout. V dopoledne zajistit hlídaní pesarům koupit dálniční známku a ve 14:30 vyrážíme.


Počasí nám přeje a cesta ubíhá tak jak má. Musím upozornit že Petruna se Sárou se snaží projet po Alpách ještě dnes aby s námi mohli jezdit zítra autem, aby nám to jako nebylo líto.

Zkrátka to, že jsme v 19:30 na místo přijeli na Indianovi je hodně překvapilo, protože teplota už rychle klesala už od Salzburku, kde bylo 6 stupňů.

Plány na sobotu se upravily pro dva stroje a to byla samozřejmě pro všechny super zpráva.

Ráno po snídani vyrážíme a první zastávka je nedaleko. Nejstarší německá palírna Enzianbrennerei Grassl láká hned při příjezdu do městečka Berchtesgaden na výjimečnou pálenku. Nutně musíme zakoupit nějakou tu lahvičku a jedeme dál.

Orlí hnízdo je již po sezoně zavřené, tak se alespoň podíváme na příjezdové cesty, které jsou opravdu hodně příkré a autobusy, které po nich jezdí, musí mít speciálně upravené převodovky pro cesty do vrchu.

Další část vyjížďky vedla na Rossfeldstraße, To je určitě jedna z nejkrásnějších panoramatických silnic na světě a měří asi 12 km. Je zde nezapomenutelný výhled na Berchtesgadener a Salcburské Alpy. Na jihu vidíme impozantní masiv Hohe Göll a Kehlsteinhaus a na západě reiter Alpe, na severozápadě dlouhé Untersberg. Na severu je vidět Salcburské údolí a v pozadí, za pěkného počasí i Dachstein a Tennengebirge. Neskutečná paráda podtržená dokonalým počasím.

Poté se přesouváme k jezeru Königssee. Spadá pod správu obce Schönau am Königssee. Je třetím nejhlubším jezerem v Německu (po Bodensee 251,1 m a Walchensee 192,3 m). Königssee má velmi čistou vodu a proto je povolena plavba pouze lodím s elektromotorem, veslicím a šlapadlům (kajaky a kanoe jsou zakázány).

Projdeme městečko pokocháme se opět nádherným výhledem kamkoliv a přesouváme se k lanovce na Jenner to je 1874 metrů vysoký vrchol Berchtesgadenských Alp. Nachází se na jihovýchodě Bavorska v národním parku Berchtesgaden u obce Schönau am Königssee. Patří do masivu Göllgruppe. Z Jenneru je pěkný výhled na třetí nejvyšší německý vrchol Watzmann a na jezero Königssee, ležící o 1271 výškových metrů níže.

V restauraci pod vrcholem dáme něco malého k snědku a pomalu se přesuneme dolů k motocyklům. Po cestě dolů nás zahlcuje krajina opět neskutečnou nádherou.

Sedáme na u jezera čekající Indiany a vyrážíme směrem zpět k hotelu, ale po cestě ještě Sara s Patrunou, doplňují vyjížďku, ještě o malé zdržení, nikoliv ale nepříjemné a zajíždí k nádhernému poutnímu kostelu Ettenberg. Jak uvádí poutní legenda, v roce 1695 byla pod lípou nalezena postava Marie. K ochraně zázračného obrazu zde byla postavena malá dřevěná kaplička. Vítr a počasí však malý kostel zasáhly velmi tvrdě. O pouhých 35 let později byl položen základní kámen nové kamenné stavby. Opevněná budova se západní věží z 19. století jako by vzdorovala všem protivenstvím. Kostel Maria Ettenberg stojí pevně v nedotčené přírodě a čeká na poutníka na konci jeho pouti. Nádherný závěr dnešní dokonalé vyjížďky.


Aby toho nebylo málo, tak při nedělním návratu do čech jsme navštívily Hangar-7. To je budova v rakouském Salcburku, kde se nachází sbírka historických letadel, vrtulníků a závodních vozů Formule 1 a která je domovem soukromé letecké flotily Flying Bulls umístěné v Salcburku. Hangar-7 je ve vlastnictví zakladatele Red Bullu Dietricha Mateschitze.

A pak už jenom zrychlený přesun domů, aby nás chlad který se pomalu kradl do našeho oblečení moc neutahal.


Co více dodat ... perfektní víkend, perfektní společnost a samozřejmě perfektně fungující stroje značky Indian. I když ranní teploty pod nulou nejsou pro ně to pravé ořechové :)


Kompletní fotogalerie je k nahlédnutí na tomto odkazu

120 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page