top of page
indianska vánočka

Vánočka 

Magdalena Dobromila Retigová

Ve čtyřech žejdlíkách* mouky rozemni deset lotů* másla, přidej k tomu šest lotů tlučeného cukru, s jednoho citronu drobně skrájenou kůru, dva loty čerstvých rozdělaných lisovaných kvasnic, trochu soli, zadělej dobrým mlékem hodně tuhé těsto a nech ho náležitě skynout, mezitím přeber a vyper čtvrt libry hrozinek bez pecek, tak zvaných sultánek, a nakrájej čtvrt libry* sladkých opařených a oloupaných mandlí.

Potom dej těsto na vál posypaný moukou, přidej k němu ty připravené hrozinky a mandle, a rukama to náležitě prohněť, tak aby dotčené věci všude stejně do těsta vnikly, načež těsto rozděl na devět kousků, rukama je zakulať, pak z nich vyber čtyři největší, rozválej je rukama na dlouhé prameny, z těch upleť ten nejspodnější díl a polož ho hned na hodně pomaštěný papír, potom rozválej ze třech kousků opět prameny, zase je upleť a polož na první pletenku, konečně rozválej z posledních dvou kousků prameny, stoč je a polož je navrch pletenek, všecky konce po obou stranách dole hodně přimáčkni, vánočku pomaž rozkloktanými vejci a nech ji nejméně půl druhé hodiny kynout.

Tato vánočka musí se v troubě nejméně hodinu zvolna péct; lépe však daří se tak velké pečivo, když se peče v peci, pročež radím, aby ze svrchu udané části těsta udělaly se raději dvě menší vánočky, mají-li se totiž pécti v troubě.

*Lot  je stará jednotka hmotnosti, jež byla užívána v různých zemích světa. V Čechách jeden lot = 16,06 gr = 1/32 libry (přibližně lžíce mouky).

*Žejdlík je stará česká objemová jednotka používaná jak pro kapaliny, tak pro sypké látky. Pramen uvádí hodnotu 0,4803 litru nebo 0,4765 litru.

* LIbra  = 0,454 kilogramu

Indiánská Vánočka update by Radka

indianska vanočka

Suroviny a postup

1 kostka droždí (42g)

100 gramů másla na kousky plus extra máslo na potření

50 gramů cukru 

1 balíček vanilkového cukru (20g)

150g mléka 

2 žloutky

500g hladké mouky 

1 čajová lžička soli 

1ks verse rozšlehané, na potření

Hrozinky, mandle, kandované ovoce dle chuti

1. Do misky vložte droždí, máslo, cukr, teplé mléko

 a vše smíchejte do hladka

2. Nechte vzejít kvásek

3. Přidejte žloutky, mouku, sůl a hněťte těsto.

Přidejte hrozinky předem namočené v rumu. Důkladně prohnětené těsto, nechte cca 30 min kynout v nádobě v teple pod utěrkou. 

4. Z těsta vytvořte 9 válečků stejné délky. Spodní díl vánočky vytvořte spletením 4 válečků. Na něj položte prostřední díl vytvořený z copu spleteného ze 3 válečků a nahoru dejte 2 spletené válečky. Na několika místech zpevněte vánočku zapíchnutými špejlemi. Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte kynout na teplém místě cca 20 min.

5. Předehřejte troubu na 180 stupňů

6. Po dalším kynutí potřete vánočku rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte 25 minut do zlatova.

7. Po upečení potřete máslem.

8. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem

bottom of page