Vánočka
Magdalena Dobromila Retigová
Ve čtyřech žejdlíkách* mouky rozemni deset lotů* másla, přidej k tomu šest lotů tlučeného cukru, s jednoho citronu drobně skrájenou kůru, dva loty čerstvých rozdělaných lisovaných kvasnic, trochu soli, zadělej dobrým mlékem hodně tuhé těsto a nech ho náležitě skynout, mezitím přeber a vyper čtvrt libry hrozinek bez pecek, tak zvaných sultánek, a nakrájej čtvrt libry* sladkých opařených a oloupaných mandlí.
Potom dej těsto na vál posypaný moukou, přidej k němu ty připravené hrozinky a mandle, a rukama to náležitě prohněť, tak aby dotčené věci všude stejně do těsta vnikly, načež těsto rozděl na devět kousků, rukama je zakulať, pak z nich vyber čtyři největší, rozválej je rukama na dlouhé prameny, z těch upleť ten nejspodnější díl a polož ho hned na hodně pomaštěný papír, potom rozválej ze třech kousků opět prameny, zase je upleť a polož na první pletenku, konečně rozválej z posledních dvou kousků prameny, stoč je a polož je navrch pletenek, všecky konce po obou stranách dole hodně přimáčkni, vánočku pomaž rozkloktanými vejci a nech ji nejméně půl druhé hodiny kynout.
Tato vánočka musí se v troubě nejméně hodinu zvolna péct; lépe však daří se tak velké pečivo, když se peče v peci, pročež radím, aby ze svrchu udané části těsta udělaly se raději dvě menší vánočky, mají-li se totiž pécti v troubě.
*Lot je stará jednotka hmotnosti, jež byla užívána v různých zemích světa. V Čechách jeden lot = 16,06 gr = 1/32 libry (přibližně lžíce mouky).
*Žejdlík je stará česká objemová jednotka používaná jak pro kapaliny, tak pro sypké látky. Pramen uvádí hodnotu 0,4803 litru nebo 0,4765 litru.
* LIbra = 0,454 kilogramu
Indiánská Vánočka update by Radka
Suroviny a postup
1 kostka droždí (42g)
100 gramů másla na kousky plus extra máslo na potření
50 gramů cukru
1 balíček vanilkového cukru (20g)
150g mléka
2 žloutky
500g hladké mouky
1 čajová lžička soli
1ks verse rozšlehané, na potření
Hrozinky, mandle, kandované ovoce dle chuti
1. Do misky vložte droždí, máslo, cukr, teplé mléko
a vše smíchejte do hladka
2. Nechte vzejít kvásek
3. Přidejte žloutky, mouku, sůl a hněťte těsto.
Přidejte hrozinky předem namočené v rumu. Důkladně prohnětené těsto, nechte cca 30 min kynout v nádobě v teple pod utěrkou.
4. Z těsta vytvořte 9 válečků stejné délky. Spodní díl vánočky vytvořte spletením 4 válečků. Na něj položte prostřední díl vytvořený z copu spleteného ze 3 válečků a nahoru dejte 2 spletené válečky. Na několika místech zpevněte vánočku zapíchnutými špejlemi. Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte kynout na teplém místě cca 20 min.
5. Předehřejte troubu na 180 stupňů
6. Po dalším kynutí potřete vánočku rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte 25 minut do zlatova.
7. Po upečení potřete máslem.
8. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem